POYRAZIN ÇOCUKLARI
Bir Karadeniz kasabası. Utku, Murat, Bora, Burak dört arkadaş… Murat’ın dedesi Nâzım Usta’nın gemi yapım işliğinde gördükleri, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için hazırlanan dört çifte kürekli yarış teknesini kaçırarak denizde dolaşmayı planlayıp bir gece, yazlık sinema çıkışında tekneyi denize indirirler. Kıyıdan uzaklaşmadan bir süre kürek çekerek eğlenirler. Bu sırada akıntıya kapılarak açıklara sürüklenirler. Birkaç saatliğine denize açılan, ama başlarına nelerin geleceğini düşünemeyen dört arkadaşın yirmi dört saat aç, susuz, yorgun; düşle gerçek arasında gidip gelen ayakta kalabilme savaşımını anlatıldığı serüven boyunca aralarındaki çekişmeler romanın ana eksenini oluşturur.
Kıyıda sürdürülen kurtarma çalışmaları, Karadeniz’in zengin doğa betimlemeleri… Yok edilen ağaçlar, kirlenen, gittikçe balığı azalan deniz… Okumanın, eğitimin önemi, cumhuriyetin örnek eğitim kuruluşu köy enstitüleri… Romandaki renkli motifleri oluşturur. Çocuk doğası ile Karadeniz’in hırçın doğasının kimi zaman özdeşleşen, kimi zaman karşıtlık oluşturan birlikteliğinin son derece akıcı, sürükleyici romanı Poyrazın Çocukları.
"Baktım; Ankara’da nitelikli yayınlarıyla tanınan, Koza Yayınları’ndan bir roman. Yayınevi; eksikliği duyulan bir alan için, ilk gençlik kuşağının okuyup yazınsal tatlar alacakları romanlardan oluşan bir dizi düşünmüş. Yetkin yazarlarca yazılmış ‘Çiçek Kokulu Kitaplar’ dizisi hazırlamış. Ne iyi etmiş!
Olaylar, Karadeniz’in kıyısındaki Akçakent’te ve Karadeniz’de geçmektedir.
Anlatım; yaşanmışlıktan, gözlemlenmişlikten güç alan betimlemeler, saptamalar içermektedir. Olaylar anlatılırken yazar, bir biçimine getiriyor, denizcilikle, balıkçılıkla ilgili kavramlara, terimlere; hatta değer yargılarına (arkadaşlık, dürüstlük, sorumluluk, barışıklık, iyilik, sevgi, saygı…) da yer veriyor…
Romanın merak ögesini canlı tutan bir kurgulaması var. Betimlemelerde ve davranışlarında yapaylık yok. Romanda yer yer kurgu bilim çağrışımları yapan serüven parçaları var. Yer yer eğitsel bir bakış da seziliyor.”
Osman Nuri POYRAZOĞLU
Sayfa Sayısı: 272 Sayfa
Ebat: 13x19 cm